SYURGA BIDADARI I LOVE ALLAH ![]() Assalamualaikum and welcome to my blog I pour my heart and thoughts here Pardon my words ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kek Karamel Pelangi
Assalamualaikum . Selamat petang :) sementara menunggu waktu berbuka puasa boleh laa nak update blog ni sikit memandangkan ramai lah jgak yang tanye pasal resepi kek karamel nii . *ehh puasa ?* Ha'aah puasa 6 :) okayy back to kek layer . actually simple je cara buat dia . mule-2 tengok my mom buat macam complicated jeeeeeeeeee . bahan-bahan dia boleh tahan banyak laa but when Im trying to make this , alhamdulillah boleh tahan senang laa . nak kata susah sangat pun tak ,nak kata senang gila pun tak . Hehe . Jom lihat resepi kat bawah :-
Bahan-bahan : Loyang 22cm
Untuk bahagian karamel, kacau semua bahan sampai sebati . Jangan bagi berbuih, nanti tak cantik karamel ,tak menjadi plak karamelnyaa tu . Tapis dan tuang dalam loyang berisi gula hangus. Tak payah bakar, biar je. Untuk lapisan kek, pukul telur, gula, air dan minyak sampai gula hancur. Ayak tepung dan baking powder, masukkan dalam adunan. pukul/ kacau sampai sebati. Ketepikan. Untuk meringue, pukul telur putih sampai jadi foam, ringan dan bila terbalik tak jatuh. masukkan krim tartar, pukul sebentar. masukkan gula, pukul sampai hancur. Masukkan meringue ke dalam adunan kek tadi. bahagikan pada beberapa warna. Sendukkan tiap warna 1 senduk berulang-ulang sampai abis. Panaskan oven 160 darjah, bakar secara double-boiled/ water bath selamat 50-60 mintit. Dah masakkan, sejukkan dalam oven selama 10 minit. Biarkan tepi loyang sedikit jarak. Terbalikkan, dan lap air lebihan dari karamel supaya tak diserap kek. Sejukkan lagi sedap. More info: Untuk meringue, jangan campur bahan2 tersebut sekaligus, kalo tak pukul 14jam pon takkan kembang2 (berpengalaman).. Water bath ialah cara membakar dalam oven dengan mengisikan sedikit air dalam bekas letak loyang, ataupon masukkan air dalam loyang lebih besar, then letak loyang kek. faham tak ? harap faham laa yee :D jangan risau bila nak masukkan adunan kek dalam karamel, sebab adunan tepung akan terapung dengan sendiri tau. decorate je ikut kreativiti masing2, tak tepek2 je ke, pelangi ke, memanjang ke , its up to you k :)
Selamat mencuba ! Nak buat tempahan pun boleh k :) Just dm me at twitter or pm me at facebook !
|